Această secțiune cuprinde o listă de proiecte culturale și științifice demarate de membrii asociației. Proiectele vor fi adăugate pe măsură ce se crează sau se implementează

Proiectat la scară de către Casian Benga. Se poate descărca de aici.

O broşură introductivă despre ce înseamnă astronomia culturală în România. Se poate descărca de aici. 

Autori: Marc Frîncu, Simina Frîncu, Dimitrie Olenici, Dan-George Uza.

Grafică realizată de Teodora Marişescu. 

 

Un calendar astronomic neobișnuit aflat deja la a treia ediţie (2017, 2018, 2019), a cărui ilustrație foto vă aduce în atenție ceasuri solare din România. Calendarul cuprinde o serie de informații astronomice zilnice (declinația Soarelui, valoarea ecuației timpului, zodiile, vârsta și fazele Lunii), dar și periodice (solstiții și echinocții, sărbători legale, aplicabilitatea orei de vară etc.).
 
Iată câteva utilizări astronomice posibile ale acestui calendar:
• Declinația solară ajută la stabilirea zilelor solare pereche, adică datele calendaristice egal depărtate de solstiții în care Soarele urmează același traseu diurn pe cer și fenomenul luminos se repetă întocmai;
• Valoarea ecuației timpului este folosită la transformarea orei ceasurilor solare în timp mediu, adică ora ceasurilor comune (sau viceversa);
• Zodiile au menirea de a împărți anul în subdiviziuni relevante din punct de vedere astronomic, fiind de fapt o expresie romanțată a longitudinii solare cerești; ele figurează uneori pe ceasurile solare ca marcaje sezoniere; 
• Calendarul dezvăluie modul în care se poate citi ora de pe un ceas solar chiar și în timpul nopții, pe baza Lunii, fazele lunare fiind în esență un produs al luminii solare împrumutate de satelitul nostru natural;
• Solstițiul de iarnă indică ziua cea mai scurtă din an pentru emisfera nordică, iar solstițiul de vară pe cea mai lungă, în vreme ce la echinocțiul de primăvară și la cel de toamnă Soarele se află în planul ecuatorului terestru, iar ziua și noaptea au durate aproximativ egale.
 
Autorul calendarului - clujeanul Dan-George Uza - este unul dintre puținii experți din România în cee ce privește știința cadranelor solare.

 

 

Proiectat de către Dan-George Uza pentru latitudinea României. Se poate descărca de aici.

Harta astronomică este un proiect SRPAC pentru învățarea cerului. Aplicația permite afișarea cerului pentru coordonatele Românei cu următoarele informații:

 • afișarea liniilor constelațiilor
 • afișarea granițelor constelațiilor
 • afișarea stelelor principale în funcție de magnitudine
 • afișarea denumirii constelațiilor și a stelelor principale
 • afișarea planetelor în 2D și 3D și a informațiilor despre acestea
 • afișarea Căii Lactee
 • afișarea eclipticii
 • afișarea cerului la diverse momente din timp

Este utilă celor ce se pregătesc pentru olimpiada de astronomia și trebuie să învețe bolta cerească!

Pentru a o porni în browser apăsați aici.

Există și o variantă ce poate fi rulată direct pe sisteme Windows pe 64 de biți (majoritatea actualmente). Arhiva (circa 18Mb) poate fi descărcată de aici. Pentru aceasta aveți nevoie de minim Java JRE 1.8.0_151. În cazul în care nu există acesta va fi instalat automat.

Codul este disponibil la cerere.

Instrucțiuni de folosire:

Programul folosește Java și va descărca de pe Internet toate dependințele. Rulați aplicația folosind Java WebStart.

La rulare pot apărea avertismente de securitate. În acest caz bifați că doriți să continuați.

 • Pentru deplasarea hărții pe ecran folosiți săgețile.
 • Pentru a mări sau micșora harta apăsați tastele i respectiv o.
 • Pentru a afișa sau ascunde liniile constelațiilor apăsați tasta l.
 • Pentru a afișa sau ascunde denumirile obiectelor de pe hartă apăsați tasta h.
 • Pentru a reveni la poziția inițială apăsați tasta r.
 • Pentru a merge înainte în timp apăsați tasta >.
 • Pentru a merge înapoi în timp apăsați tasta <.
 • Pentru a ieși din program apăsați tasta ESC.
 • Pentru informații despre planete se poate apăsa cu mouse-ul pe ele.
 • Pentru informații despre obiectele Messier se apasă cu mouse-ul în partea stângă jos a fiecărui obiect (pe imagine nu pe text).

O planisferă este “o sferă cerească adusă în plan”- cadoul perfect pentru cei care vor să învețe sau să identifice constelațiile printr-o metodă “old school”. În esență este vorba despre hartă stelară transpusă sub forma unei rigle de calcul. Ea redă aspectul bolții cerești din România la orice oră din zi sau din noapte. Utilizatorul trebuie doar să aducă în corespondență ziua și ora observației prin rotirea celor două discuri suprapuse, apoi constelațiile vizibile pe cer se vor regăsi în fereastra ovală. De exemplu, în imaginea atașată se observă configurația cerului din data de 25 ianuarie la ora 22:30, care este identică cu cea din 4 martie la ora 20:00. Corespondența funcționează pentru că stelele răsar în fiecare zi cu circa 4 minute mai devreme decât în ziua anterioară, Pământul deplasându-se în acest timp pe orbită în jurul Soarelui.Planisfera Societății Române pentru Astronomie culturală este singura din țară care prevede marcaje meridionale și zenitale, precum și corecții de longitudine speciale pentru România, ceea ce se traduce printr-o precizie și o versatilitate superioară. Se poate achiziționa de aici.

Există şi o planisferă online gratuită în limba română!

Aceasta permite afișarea cerului pentru o anumită dată și oră fiind accesibilă direct din browser. Opțional poate fi exportată putând fi apoi printată si decupată pentru a crea o planisferă portabilă.

Aplicația a fost tradusă de Marc Frîncu și poate fi accesată la http://drifted.in/planisphere-app/app/index.xhtml.

În 2019, mai precis în data de 20 iulie, aniversăm 50 de ani de la primii pași ai omului pe Lună. Cu această ocazie SRPAC a pregătit un material educativ pentru cei mici: o hartă a Lunii. Ea conține denumirile românești ale principalelor formațiuni lunare vizibile prin binoclu sau telescop, precum și locurile aselenizărilor. Harta se adresează în primul rând copiilor, dar poate fi folosită și de către adulți. Fie că folosiţi varianta color sau alb-negru, cu harta noastră aveţi Luna la degetul mic! Conține denumirile românești ale principalelor formațiuni lunare vizibile prin binoclu sau telescop, precum și locurile aselenizărilor. Autori: Teodora Marişescu, Dan-George Uza.

Puteți descărca aplicația GRATUIT pentru Android din Magazinului Play.

Universe2go este un ghid audio-vizual al cerului. Varianta în limba română a fost tradusă de Marc Frîncu și Ioana Frîncu, iar vocea este a Ioanei Frîncu.

Aplicaţia este disponibilă în două moduri:

1) Modul Hartă Stelară: acest mod vă permite rularea aplicaţiei universe2go fără Ochelarii Astro. Funcţionalităţile acestui mod sunt limitate.

2) Modul Planetariu: împreună cu Ochelarii Astro ataşaţi aplicaţiei universe2go veţi putea experimenta cerul înstelat într-un mod inedit, beneficiind de suport audio şi de tehnologia realităţii amplificate. Ochelarii pot fi cumpărați la prețul de 69.90 EUR (325 RON) cu transport gratuit direct de pe site-ul oficial https://universe2go.com/en/.

La traducerea, adaptarea ei în limba română, precum și înregistrarea audio a textelor, au lucrat Ioana-Simina Frîncu și Marc Eduard Frîncu.

Cerințe:

Android 4.0.3

Smartphone de dimensiuni maxime: L 147 x W 74 x H 11 mm

Senzori: gyro, compas, GPS, accelerometru.

O listă de telefoane compatibile se regăsește la https://universe2go.com/en/product/compatible-smartphones/